RAUM-terrein-birdseye
Buitenaanzicht_avond

Nu bij RAUM

25/05
event
SOUK Utrecht
Filter op

Plandeldag: 'opgeraumd staat netjes!' wandelen en plastic rapen voor een groene buurt!

Peuken rapen met de Plandelman

SOUK Utrecht Een markt ter viering van de Arabische en Amazigh cultuur

Archief
Oema Foe Sranan
Oema Foe Sranan
Oema Foe Sranan
24/09/2023
18:00 - 22:00

NFFx030 bij de Brommerbios: Oema Foe Sranan (Vrouwen van Suriname) Een politieke documentaire in RAUM's buitenbioscoop

Als onderdeel van het Nederlands Film Festival (NFF) presenteren wij bij de Brommerbios de documentaire Oema Foe Sranan (Vrouwen van Suriname) in samenwerking met Tori Oso Utrecht en Full Color Entertainment. Deze film is gerestaureerd en komt uit de jaren rondom de Surinaamse onafhankelijkheid. Het was de eerste documentaire over Suriname gesproken in Sranantongo. Verwacht een prachtige avond met Surinaamse smaken, deuntjes en een nagesprek met Nadia Tilon en Kenneth Soeleman, ex-leden van het Landelijk Overleg van Surinaamse Organisaties in Nederland (LOSON).

Locatie

RAUM

Berlijnplein 520

Bekijk het Facebook eventFacebook

Kosten€8,50 (film) of €16,00 (film + muziek + diner)

Oema Foe Sranan

Oema Foe Sranan

Er is Nederlandse ondertiteling. The subtitles are in Dutch. 

Over de Brommerbios

Onder het genot van een drankje en de ondergaande zon een film kijken: als de Brommerbios neerstrijkt bij RAUM, neemt direct de sfeer van eindeloze zomeravonden het plein over. De Brommerbios is dé Utrechtse mobiele buitenbioscoop, gebouwd op een vintage Zundapp bakbrommer uit de jaren ’70. Na vijf jaar toeren door de stad is hij sinds 2019 van RAUM en hebben al honderden mensen hun kleedje voor het scherm uitgespreid.

Meer over de documentaire

De film, Oema Foe Sranan (Vrouwen van Suriname), volgt vier vrouwen: Jetty, Sonja, Somai en Sylvie. Zij verzetten zich tegen de miskenning, uitbuiting en armoede die ze dagelijks ervaren. Door middel van hun persoonlijke verhalen geven zij zicht op de geschiedenis van kolonialisme, neokolonialisme en discriminatie in Suriname en Nederland. De oorzaken van de armoede worden in beeld gebracht aan de hand van citaten uit “Wij slaven van Suriname” van Anton de Kom, het boek dat is opgenomen in de Nederlandse Canon. Het is een aanklacht tegen de rol van Nederland als kolonisator en tegen de buitenlandse bedrijven die zich verrijken maar het land berooid achterlaten. De film laat een strijdend volk zien in plaats van een lijdend volk.

Oema foe Sranan is een politieke film: een resultaat van solidariteit tussen Surinamers en Nederlanders. De documentaire is geproduceerd door Cineclub Vrijheidsfilms in samenwerking met LOSON (Landelijke Organisatie van Surinamers in Nederland). Lange tijd is de film niet te zien geweest. Eye besloot de film in 2021 te restaureren samen met International Institute of Social History.

Hoe ziet de avond eruit?

Je kunt kiezen voor een avondvullend programma of alleen de documentaire komen kijken. Voor alleen de film betaal je €8,50. Je bent dan welkom om 19.00 uur voor Surinaamse muziek door Opo Strey. Het filmprogramma start om 19.15 uur. Wil je mee eten van een diner door Surinaamse Catering Delicious? Kies dan voor het ticket van €16,00Bekijk hieronder het programma.

Van 18:00 tot 19:00 uur

Surinaams diner verzorgd door de Surinaamse Catering Delicious in Wijkrestaurant Venster

Van 19.00 tot 19.15 uur

Surinaamse muziek door de band Opo Strey met: Mark Oomen (bandleider, gitaar), Jimmy Ramphalmisser (toetsen), Aravinda Tedjai (percussie), Djohan Keppy (zang) en Nadia Tilon (zang)

Van 19.15 tot 19.20 uur

Een aankondiging van het filmprogramma

Van 19.30 tot 20.50 uur

Start film Oema Foe Sranan (inclusief een korte voorfilm: Strijd op 16mm. Deze voorfilm laat de restauratie en eerste vertoningen van de onderbelichte activistische film Oema Foe Sranan zien).

Van 20.55 tot 22.00 uur

Nagesprek met Nadia Tilon en Kenneth Soeleman, ex-leden van het Landelijk Overleg van Surinaamse Organisaties in Nederland (LOSON). Nadia Tilon was betrokken bij de restauratie van de documentaire en heeft de filmmuziek samengesteld. Na het gesprek is er een borrel!

Er is beperkt plek, dus koop gauw je ticket!

Dit programma organiseren we samen met het Nederlands Film Festival, Full Color Entertainment (distributeur), Tori Oso Utrecht, Opo Strey, Surinaamse Catering Delicious.

Over Tori Oso Utrecht

Tori Oso (Tori=verhaal, Oso=huis, vrij vertaald praathuis) is een Surinaamse stichting opgericht in 2001. Het doel van de stichting is verbinden door middel van kunst, cultuur, kennisoverdracht en gezelligheid met Suriname als rode draad. Hiermee geeft Tori Oso een stukje Surinaamse warmte terug aan de bezoekers.