RAUM-terrein-birdseye
Buitenaanzicht_avond

Nu bij RAUM

07/07
event
Makers Meet & Eat
Filter op

Brommerbios: The Lunchbox Geniet van de zwoele zomeravonden bij buitenbioscoop Brommerbios

RAUM-Brommerbios-publiek

Brommerbios: The Peanut Butter Falcon Geniet van de zwoele zomeravonden bij buitenbioscoop Brommerbios

Makers Meet & Eat Art, design, drinks and fun

Pleinotheek - Zomerprogramma Vier de zomer bij de Pleinotheek!

Archief
RAUM-onze-stad-ons-canvas-2022-plenair-podium
20/04/2023
09:00 - 17:00

Onze stad, ons canvas 2023 Jaarlijkse conferentie voor professionals en geïnteresseerden in de publieke ruimte

Op donderdag 20 april 2023 organiseren we bij RAUM de tweede editie van de conferentie Onze stad, ons canvas. Dat doen we samen met onze partners STIPO, Open Cities Platform (Universiteit Utrecht) en Creative Bureaucracy Festival Berlijn. Dit keer gaat de conferentie over hoe creatieve regels kunnen zorgen voor meer verbinding in de stad.

Locatie

RAUM
Berlijnplein 520
Utrecht

Kosten75,- euro (inclusief koffie/thee bij ontvangst, lunch en borrel)

Bekijk hier het trendrapport 2023.

Wat is dat dan, een creatieve regel?

Zoals algoritmes van grote techbedrijven de virtuele wereld vormgeven, zo bepalen regels, beleid en wetten hoe de fysieke publieke ruimte eruitziet. In het algemeen zijn beleidsregels voor specifieke groepen. Denk aan: de manier waarop hangjongeren worden geweerd van pleintjes of terrassen die pleinen bezetten waardoor alleen betalende gasten welkom zijn. Op eenzelfde manier kunnen creatieve regels leiden tot nieuw of ander gebruik van een plek. Een plein, park of straat kan daardoor veel betekenisvoller worden voor inwoners. 

Een paar voorbeelden
In de Utrechtse leefstraat mag elke buurt een straat zes weken omtoveren tot speelplaats en ontmoetingsplek. Auto’s zijn dan tijdelijk niet welkom. In Italië is het wettelijk vastgelegd dat elke koffie staand aan de bar één euro kost. Zo is een bakkie pleur voor iedereen toegankelijk en is de vuilnisman in gesprek met de advocaat.

Wat gaan we doen?
Tijdens de tweede editie van Onze stad, ons canvas onderzoeken we hoe simpele creatieve regels kunnen zorgen voor ontmoetingen en verbinding tussen mensen. En hoe dit de leefbaarheid van de stad verbetert.

Het programma

De programmaonderdelen zijn in het Nederlands, tenzij anders aangegeven. Klik op de programmaonderdelen voor meer informatie.

Bekijk het blokkenschema hier. 

09.00 - 09.15 uur Inloop & inschrijven voor deelsessies

09.30 - 10.00 uur Welkomstwoord door Donica Buisman (oprichter en directeur van RAUM)

10.00 - 10.45 uur Spreker Fran Edgerley van architectuur en designcollectief Assemble London over hoe je je publiek kan betrekken in het ontwerp (ENG).

11.00 - 12.15 uur Keuze uit onderstaande deelsessies:

  • Workshop Alina Lupu. Ontdek wat er gebeurt als mensen de controle pakken over de openbare ruimte.
  • Workshop Open Cities Platform. Observeer bestaande regels in de omgeving en hun invloed op ons gedrag tijdens een interactieve workshop (Universiteit Utrecht) (NL + ENG).
  • Workshop Niteshop. Malique Mohamud, artistiek leider van het Rotterdamse Concrete Blossom/Niteshop, vertelt over de rol van het (dominante) verhaal van een stad in de identiteitsvorming van diezelfde stad. Let op: deze workshop duurt tot 13.15 uur.
  • Verdiepend gesprek Marjolein van Alfen. Ontdek samen wat er echt nodig is om creatieve en betekenisvolle plekken te creëren.
  • Verdiepend gesprek STIPO. Neem je lastige regels mee en fileer ze samen met STIPO. We verkennen tegen welke regel je aanloopt, wat het doel van deze regel is en vooral: hoe je eromheen kunt werken. 
  • Verdiepend gesprek RAUM. Ga met oprichter en directeur van RAUM, Donica Buisman in gesprek. Hoe kun je regels die in beton gegoten lijken anders aanvliegen waardoor je op verrassende, ongewone, en daardoor aantrekkelijke manier de publieke ruimte maakt? 
  • Wandeling met Expodium. Ervaar hoe de stad eruit zou zien zonder regels tijdens een wandeling met Expodium Utrecht.

12.30 - 13.30 uur Lunch bij Wijkrestaurant Venster

13.45 - 14.30 uur Spreker Matthias Rauch (urbanist en cultureel ontwikkelaar) is verantwoordelijk voor de culturele ontwikkeling van de stad Mannheim. 

14.30 - 16.00 uur Keuze uit dezelfde deelsessies als ronde 1. In plaats van de workshop Niteshop kan je in deze ronde kiezen voor:

  • Workshop Freedom City Utrecht. Kruip met Raymond Ramdihal (oprichter Freedom City Festival Utrecht) in een andere identiteit en leer te kijken, denken en handelen buiten je eigen kaders.

16.15 - 17.00 uur Spreker Raymond Ramdihal van Freedom City Festival Utrecht over wat we kunnen leren van de straatcultuur.

17.00 - 17.30 uur Showcase van Freedom City Utrecht

17.30 - 19.00 uur Borrel bij Wijkrestaurant Venster

En geniet van wat er bij RAUM te doen is:

  • Ga langs bij de creatieve powerhouses. Leer over henna bij henna-artiest Fatima Oulad Thami of kom vanaf 14.00 uur langs bij de pop-up store van Schmickens Shoppa bij de hip-hop podcastmakers van UTCAST.

  • Ontdek de huiskamer van de stad: WEKEA.

Liever netwerken of je eigen ideeën bespreken met andere professionals? Je kunt het programma (deels) volgen en daarnaast is er tijd en ruimte om kennis, verhalen, successen én missers te delen met andere bezoekers. Bijvoorbeeld onder het genot van een kop koffie in Wijkrestaurant Venster. Venster is de hele dag geopend om op eigen gelegenheid te bestellen.

Houd deze pagina in de gaten voor ontwikkelingen, bekendmaking van sprekers, workshops en andere zaken. 

Kan je niet wachten? Doe dan mee aan de gratis fietsexpeditie langs creatieve hotspots in Utrecht. Dit is op donderdag 13 april van 09.00 tot 13.00 uur. Check onze agenda voor meer informatie.

Iets voor jou?
Ben jij een creatieve en stedelijke professional of houd jij je op een andere manier bezig met de ontwikkeling van de publieke ruimte? Dan is deze dag voor jou interessant. Bekijk de video voor een sfeerimpressie om te zien hoe interessant en gezellig het vorig jaar was. Gelijk enthousiast? Koop hier direct een ticket kopen.

Kosten
75,- euro (inclusief koffie/thee bij ontvangst, lunch en een drankje bij de borrel)