Wat zie jij, wat ik niet zie?
Op 19 september 2024 organiseert RAUM de derde editie van de conferentie Onze stad, ons canvas. Het thema is ‘Door andere ogen’. Je kan de stad vanuit veel verschillende perspectieven bekijken, want iedereen ervaart haar anders. Tijdens deze editie kijken we door de ogen van verschillende groepen inwoners: kinderen (met en zonder een beperking), ouderen die als gastarbeiders naar Utrecht migreerden, en jongeren met mentale problemen.
Hoe beleven zij onze pleinen, parken en straten? Is het een plek voor verbinding of ontlading? Nodigt het uit tot spelen of bezinning? Wat zijn obstakels en wat lievelingsplekken? Kortom: wat zien zij, wat anderen niet zien?
Bijzondere wandelingen om de stad met andere ogen te zien
Je kan de stad alleen door de ogen van een ander bekijken als je het zelf ervaart. Tijdens de aankomende editie van Onze stad, ons canvas op 19 september 2024 gaan we daarom al wandelend met elkaar in gesprek over hoe we samen betekenisvolle publieke ruimte kunnen maken. Hiervoor hebben we vijf partners gevraagd om samen met verschillende communities vijf wandelingen te creëren, zodat we de stad door hun ogen opnieuw kunnen ontdekken.
Op deze pagina vertellen we je alles over de vijf wandelingen waaruit je kunt kiezen. Meer weten over de conferentie en de keynote? Klik hier.
Wandeling 1: Je zult het maar hebben
Een wandeling van Kars + Boom in samenwerking met InContact Bijzonder
"Die schommel is tof! Zou ik daarop kunnen met mijn rolstoel?”
“Wat zou er onder dit poortje staan?”
“Pfff, wat een geluiden… is er hier toevallig een knopje om ze uit te zetten?”
“Wat zou het cool zijn als ik de weg die ik moet lopen, zou kunnen horen.”
Voor de meeste kinderen is de wijk een grote speelplek, maar niet voor iedereen. Want waar de meeste kinderen paaltjes, muurtjes en stoepen als onderdeel van hun spel zien, zijn het voor kinderen met een beperking obstakels. Dat weten ze bij ontwerpstudio Kars + Boom maar al te goed. De afgelopen jaren werkten zij o.a. samen met de organisatie InContact Bijzonder van ouders van zorgintensieve kinderen. Zo kwamen ze via co-creatie sessies met schoolkinderen uit Leidsche Rijn, met en zonder beperking, tot inzichten over inclusief spelen in de publieke ruimte.
Die kennis en ervaringen vormen de basis voor de wandeling van Kars + Boom. Zij nemen je mee op pad in Leidsche Rijn om dit stadsdeel te ontdekken én ervaren door de ogen van kinderen met een beperking en hun ouders en/of begeleiders. Benieuwd wat je tegenkomt?
Wandeling 2: Are you Ok?
Een wandeling van Utcast samen met Freedom City festival
Hoe voelt het om jong te zijn en tegen mentale problemen aan te lopen? Juist in een tijd dat je je zorgeloos door het leven moet begeven, zorgen prestatiedruk, eenzaamheid, angsten en depressieve gevoelens ervoor dat je thuis zit.
Door corona namen mentale problemen onder jonge mensen niet alleen toe, ineens kwamen de verhalen ook naar buiten en werden de struggles die veel jongeren ervaren zichtbaar. Terwijl we in de maatschappij teruggingen naar ‘normaal’ voelden veel van deze mensen zich helemaal niet zo.
Alleen al in Utrecht geeft een kwart van de 16 tot 25-jarigen aan dat ze matige tot ernstige psychische klachten ervaren. Hiphop en straatcultuur platform Utcast maakte hierover een podcast in het kader van het afgelopen Street Culture Utrecht festival waar ze dit thema op de kaart zetten.
De organisatie Freedom City zet zich al jaren in voor plek in de publieke ruimte waar jongeren kunnen sporten, hangen of zich cultureel kunnen uiten. En juist bewegen, samenkomen en je gevoelens kunnen verwoorden helpen bij mentale problemen. Laat je tijdens deze wandeling meevoeren door persoonlijke verhalen van jongeren die Utcast heeft verzameld en leer van Freedom City over de mogelijkheden die (inrichting van) publieke ruimte kan bieden bij het oplossen en tegengaan van hun mentale struggles.
Wandeling 3: Migranten in Lombok
Een wandeling van De Voorkamer samen met Migranttour Utrecht
Met tradities geven we houvast aan ons bestaan en kleuren we onze identiteit. En het is een manier om het verleden vast te houden. Zeker als je de plek verlaat waar je geworteld bent, krijgen tradities nog meer waarde. Hoe vervlecht je deze in je nieuwe dagelijks leven, op een plek waar alles anders is: de taal, het weer, de inrichting van de huizen en de pleinen en parken?
In de jaren ‘60 kreeg Lombok een heel nieuwe groep bewoners: gastarbeiders uit Marokko en Turkije trokken naar de wijk met hun gezinnen om nooit meer weg te gaan. In tegenstelling tot veel Grieken, Italianen en Spanjaarden die terugkeerden.
Bij Migrantour nemen (kinderen van) migranten wandelaars mee naar de plekken in Utrecht waar zij hun leven opnieuw vorm gaven. Zij tonen vanuit hun perspectief hoe het is om in Nederland als buitenstaander je (nieuwe) leven vorm te geven én waardevolle tradities te behouden. Je hoort van oudere migranten zelf hoe zij hun omgeving ervaren en hoe de wijk kan dienen als plek van tradities en sociale constructies.
Wandeling 4: Hangen op leeftijd
Een wandeling van FAAM Utrecht in samenwerking met Theatergroep De Hangouderen
Wist je dat hangouderen vroeger een veel voorkomend verschijnsel waren in straten en pleinen van steden en dorpen? Nog ver voordat tieners de publieke ruimte ontdekten als ideale ontmoetingsplek? Maar hoewel er meer ouderen zijn in onze samenleving dan ooit tevoren, zien we ze steeds minder op straat chillen. Hoe komt dat toch?
Ontwerpbureau FAAM deed, in opdracht van RAUM, onderzoek naar wat ouderen nodig hebben om te recreëren in de publieke ruimte. Na intensieve gesprekken met ouderen van onder meer Indekerngezond en Theatergroep De Hangouderen, kwamen zij tot de conclusie dat publieke ruimten helemaal niet zo verwelkomend zijn voor hen. Laat staan dat de beschikbare zitplekken uitnodigend zijn. Dat vraagt om actie!
Wil je weten hoe onder meer de ideale zitplek voor senioren er uit kan zien (en hoe de publieke ruimte senior-vriendelijker gemaakt kan worden)? Wandel dan samen met FAAM en Theatergroep De Hangouderen door de wijk en leer op een theatrale manier kijken naar hoe ouderen deze omgeving ervaren. Op zoek naar de ideale hangplek!
Wandeling 5: Beestachtig in Leidsche Rijn
Een wandeling van Expodium en Travelling Farm Museum of Forgotten Skills, in samenwerking met stadsecoloog Floris Brekelman
Als je door je knieën zakt, opent zich een nieuwe wereld: je maakt kennis met alles dat onder je voeten leeft. Het biedt een nieuw perspectief op een stad voor ‘multispecies communities’. Waar voorheen braakliggend terrein en grote stukken groen lagen, verrijzen nu stenen gebouwen om onze woninghonger te stillen. Kijk maar naar Leidsche Rijn: waar ooit landbouwgrond en boomgaarden waren, wonen nu 100.000 mensen. Urban do tank Expodium is verkenner van de veranderende stad - onder meer met hun Nightwalks - en altijd op zoek naar de taal van de stad.
Samen met de Utrechtse stadsecoloog Floris Brekelmans en Traveling Farm Museum of Forgotten Skills zoeken ze het nu lager bij de grond. Hoe zou een haas of fazant Leidsche Rijn willen ontwikkelen? Hoe zou de stad eruit zien als we dieren mee laten beslissen? En wat betekent dat voor de manier waarop we samenleven met planten en dieren?
Tijdens deze stadswandeling verken je Leidsche Rijn als dier en ga je samen op zoek naar een nieuwe taal en ervaring die past bij een stadssamenleving waar mens en dier gelijkwaardig zijn.
Nagesprek
Na de wandelingen komen we weer samen om met elkaar, de wandelleiders en een lid uit de community door wiens ogen we hebben gekeken, na te praten. Onder leiding van Ramiro Gomes Montiero nodigen we je uit jouw ervaring, kennis en vragen te delen.
Enthousiast?
Klik hier voor praktische informatie & tickets!
Gepubliceerd op: 21/08/2024
Geschreven door: RAUM