Powerhouse Angelina Kumar
project

Eerder onze Powerhouse: Angelina Kumar

Angelina Kumar

Angelina Kumar

Iedere zes maanden nodigen we powerhouses - bijzondere, creatieve Utrechters - uit om hun intrek te nemen in het Makershuis en hun inspirerende werk tijdelijk op het Berlijnplein te doen. 


Angelina Kumar was Powerhouse van augustus 2023 tot februari 2024. Bekijk de video onderaan de pagina om te horen hoe ze dat vond. 

Angelina Kumar is een kunstenaar en sociaal ondernemer uit India. Ze is nieuwsgierig naar duurzaamheid en hergebruikt graag bestaande materialen zoals zwerfafval. Ook wil Angelina mensen bewuster maken van de waarde van zwerfafval. Dit doet ze met haar project de WasteBar; een foodtruck waar je ingezameld afval, zoals sigarettenpeuken en blikjes, kan inruilen voor een drankje of hapje.

WasteBar door Juri Hiensch

Leren van de natuur

Voor haar kunst laat Angelina zich inspireren door de natuur en in het bijzonder door mycelium. Mycelium is een levend netwerk van schimmeldraden, dat zich steeds blijft uitbreiden. Angelina gebruikt het mycelium als materiaal voor haar kunstwerken. Ze laat de schimmels groeien in verschillende vormen en mallen, wat zorgt voor een hard materiaal dat vuur en water tegenhoudt. Door de hoeveelheid licht en de kamertemperatuur kan ze de kleur en groei van het materiaal beïnvloeden.

Het Peukenbos

Uiteindelijk wil Angelina haar interesse voor mycelium en zwerfafval combineren in een levensgroot kunstwerk waar je doorheen kunt lopen: het Peukenbos. Ze maakt een geheel van sigarettenpeuken en mycelium in lange kokers, wat lijkt op metershoge bomen. Het mycelium breekt van nature afval- en schadelijke stoffen af die via opkomende paddenstoelen uit het materiaal verdwijnen. Angelina onderzoekt of het mogelijk is om hele sigarettenpeuken op een natuurlijke manier af te breken met mycelium. Omdat er in een peuk heel veel schadelijke stoffen zitten, is dat haar nog niet eerder gelukt.

Lees over onze andere Powerhouse: UTCAST

Gepubliceerd op: 26/09/2023

Geschreven door: Aida klein Breteler