Hand of Fatima
artikel

Powerhouse bij RAUM: Fatima Oulad Thami

Hand of Fatima, WEKEA

Hand of Fatima, WEKEA

Fatima is fantastische henna artiest. Met gebruik van eeuwenoude technieken schildert ze de prachtigste patronen op handen en voeten. Sinds haar jeugd verwondert Fatima zich over het ritueel van henna. Tijdens haar tijd als Powerhouse toverde ze haar ruimte in het Makershuis om tot een Henna Huisje; een plek om de verhalen van de gebruiken, rituelen, symbolen en tradities achter henna te delen.

»Voor mij was het inspirerend om te zien dat de stijl van de ontwerpen die de vrouwen (uit het AZC) maakten tot hun cultureel erfgoed behoren«

Fatima Oulad Thami
Hand of Fatima, SOUK

Hand of Fatima, SOUK

Verbonden door henna

Van een Henna Hop-In voor L’Eid (het offerfeest) tot verschillende henna workshops tijdens programma’s van RAUM. Fatima zag veel kansen om de magie van henna door te geven. Zo ging ze voor drie weken een samenwerking aan met vrouwen in een Utrechts asielzoekerscentrum. Samen versierden ze ronde stoffen doeken met henna kunst. Telkens waren er andere dames aanwezig, waardoor ze gezamenlijk aan de doeken werkten. Alle vrouwen komen uit landen waar henna tot de cultuur behoort, zoals Yemen, Somalië, (Koerdisch) Irak en Syrië. De twaalf doeken zijn tijdens SOUK 2023 geëxposeerd in het Henna Huisje.

Gepubliceerd op: 07/09/2023

Geschreven door: Aida klein Breteler