RAUM-terrein-birdseye
Buitenaanzicht_avond

Nu bij RAUM

25/05
event
SOUK Utrecht
Filter op

SOUK Utrecht Een evenement ter viering van de Arabische en Amazigh cultuur

Brommerbios Geniet van de zwoele zomeravonden bij buitenbioscoop Brommerbios

RAUM-Brommerbios-publiek

Makers Meet & Eat Art, design, drinks and fun

Pleinotheek - Zomerprogramma Vier de zomer bij de Pleinotheek!

Archief
RAUM-onze-stad-ons-canvas-2022-plenair-podium
20/04/2023
09:00 - 17:00

Gesprekken: Onze stad, ons canvas Over de verdiepende gesprekken op Onze stad, ons canvas

Op donderdag 20 april 2023 organiseren we bij RAUM de tweede editie van de conferentie Onze stad, ons canvas. Dat doen we samen met onze partners STIPO, Open Cities Platform (Universiteit Utrecht) en Creative Bureaucracy Festival Berlijn. Dit keer gaat de conferentie over hoe creatieve regels kunnen zorgen voor meer verbinding in de stad. Lees hieronder meer over de verdiepende gesprekken. 

Locatie

RAUM

Berlijnplein 520

Utrecht

Verdiepend gesprek Marjolein van Alfen: Regels buigen

Utrecht heeft betekenisvolle plekken voor cultuur en programma, maar die plekken zijn niet zonder slag of stoot opgezet. De initiatiefnemers hadden elk een belangrijk doel voor ogen  voor de oprichting van deze plekken. Om dit te bereiken was creatief omgaan met regels essentieel. Ook nu laveren ze continu op de golven van regelgeving en vergunningen. 

Hoe kun je als organisatie zonder of met een minimaal aantal regels de publieke ruimte vormgeven en een plek creëren voor ontmoeten en verbinden? Wat is nou echt nodig om tot creatieve, betekenisvolle plekken te komen?

Marjolein van Alfen leidt het gesprek. Zij is zelf expert en ervaringsdeskundige op het gebied van ruimte creëren voor programma en cultuur in Utrecht. Zij helpt broedplaatsen en culturele organisaties en creatieve makers die worstelen om hun plannen te realiseren en te bestendigen. Het verdwijnen van werk-, presentatie- en experimenteerruimte heeft volgens haar een enorme impact op onze stad, het gaat niet lang duren voor die pijnlijk zichtbaar wordt.

Verdiepend gesprek STIPO: Kijk eens anders naar de regels

Je wilt iets moois doen in de publieke ruimte, maar er zitten nog een paar regels in de weg. Beheerkosten, aanbestedingsregels, vergunningen... Herkenbaar? Neem je lastige regels mee en samen fileren we ze. We verkennen tegen welke regel je aanloopt, wat het doel van deze regel is en vooral: hoe je er om heen kunt werken. Hierbij benutten we de kennis van alle deelnemers. Na deze sessie weet je hoe je jouw mooie werk voorbij de regel krijgt.

Begeleid door Minouche Besters en Merijn van de Reep, partner en adviseur bij Stipo - team voor stedelijke ontwikkeling. 

Verdiepend gesprek RAUM: creatief met regels voor meer cultuur

RAUM bestaat 6 jaar. Het Berlijnplein, waar RAUM gevestigd is,  was zes jaar geleden een grote zandkuil met de bestemming ‘cultuur voor de wijk Leidsche Rijn’. Binnen die bestemming had je hier natuurlijk een mooi theater neer kunnen zetten, maar dankzij een creatieve regel vanuit de gemeente kon Donica Buisman op een hele andere manier aan de slag om cultuur en kunst een plek te geven in de wijk. Door programma te gaan maken en daarmee te onderzoeken wat de bewoners zelf graag aan cultuur willen zien. Dat groeide uit tot wat je nu om je heen ziet: een publiek plein waar programma, culturele organisaties, kunstenaars, bewoners uit Leidsche Rijn en heel Utrecht samenkomen. Hoe kun je nou regels die in beton gegoten lijken, zoals een bestemmingsplan voor een locatie, anders aanvliegen waardoor je op verrassende, ongewone, en daardoor aantrekkelijke manier de publieke ruimte maakt? 

Donica Buisman nodigt je uit mee te denken, te praten en te brainstormen over wat regels betekenen voor publieke ruimte en hoe die regels creatief ingezet kunnen worden zodat ze ten goede komen aan meer verbinding in de publieke ruimte. Wat kunnen we beleidsmakers meegeven om regels in het voordeel van de stad te laten werken?

Wandeling met Expodium: Ont-regeld

De ‘wandelfilosofen’ van Expodium nemen je mee op wandeling om samen te onderzoeken hoe mensen de kans de kans pakken om zonder regels bij te dragen aan een publieke ruimte. Hoe verschillen - in de woorden van Sennet - een cité en een ville, ook al liggen ze naast elkaar? 

Expodium nodigt je uit voor een wandeling die het ont-regelen viert. Omdat zij in mensen geloven, niet in systemen.

Expodium is een collectief van drie personen: Nikos Doulos [kunstenaar, DAi, Rietveld], Friso Wiersum [historicus, European Cultural Foundation, dagvoorzitter] en Bart Witte [kunstenaar, freelance consultant]. 

Door artistiek onderzoek produceren we kennis over stedelijke gebieden en proberen we tegelijkertijd die gebieden en hun gebruikers te activeren. Lopen is een belangrijk onderdeel van onze praktijk, inclusief Nightwalking. We documenteren, archiveren, contextualiseren en publiceren. We onderwijzen en leren. We luisteren en cureren.