2023-12-13_RAUM_Podcast_©-Juri-Hiensch_9864
podcast

Wat als we straatartiesten meer vieren?

Lees hier het transcript

In de podcast Algoritme van de Stad spreken spraakmakende stadmakers over opmerkelijke internationale beleidsregels die zorgen voor een beter stadsleven.

De gangen van de Parijse metro worden iedere dag omgetoverd tot een podium voor talent. Deze straatartiesten worden geselecteerd op basis van audities. Wat gebeurt er als we straatartiesten in Nederlandse steden meer ruimte en waardering geven? Krijgen we dan meer levendige steden vol muzikale verrassingen?

Luister hier de aflevering

Wie is wie?

In deze aflevering onderzoekt Friso Wiersum hoe de stad kan functioneren als podium voor talent. Dat doet hij met stadmakers Jesse Jop Jorg (Hoofd Impact bij RAUM) en Raymond Ramdihal (Freedom City festival). 

Friso Wiersum

Friso Wiersum is een programmamaker, moderator en verbinder. Friso werkt als communications manager bij de European Cultural Foundation, dat culturele initiatieven in Europa ondersteunt. Friso is lid van collectief Expodium, een urban do tank, en onderwijst daarmee aan de MA HKU. Hij modereert regelmatig publieke gesprekken over kunst en cultuur, politiek, en stedelijke planning. 

Raymond Ramdihal

Raymond is ondernemer in dans, evenement organisator en directeur van het internationale Freedom City festival. Hij wilt de hiphop georiënteerde danscultuur in Nederland stimuleren, verder ontwikkelen en uitbreiden. Als innovatieve ondernemende creatieveling vormt Raymond de brug tussen de creatieve wereld van kunstenaars en de gestructureerde sector. Entertainen, verbinden en het overdragen van een boodschap staan centraal in alles wat hij maakt, van danslessen tot aan shows en evenementen. Zijn visie is hetzelfde als het motto van de hiphopcultuur: ‘peace, love, unity and having fun’.

Jesse Jop Jorg 

Jesse is programmamaker bij RAUM: “Mijn doel is altijd om de stad te tonen als gedeeld canvas dat we samen kunnen inkleuren.” Met een opgestroopte mouwen mentaliteit en een liefde voor mooie partnerships zette hij eerder BankjesCollectief, ROEF, Boiling, H/ART en de Rainbar op. Jesse is ook oprichter van bureau We The City en was vanaf de start betrokken bij projecten als De Ceuvel, Lola Lik en De Buurtcamping. “Ik geloof in initiatieven met ‘ripple effecten’, projecten die langdurige positieve effecten hebben op de stad en haar bewoners.”

Aan deze podcast werken verder mee

Nynke van Spiegel (eindredactie/productie), Ivo Johan Schot (muziek & montage)Job Kuhlkamp/het NUT (dramaturgie), Babette Rijkhoff (regie), Marinka de Jongh (research en interviews), Samira Charroud (artwork).

Algoritme van de stad is een podcast van RAUM die werd gemaakt in samenwerking met verschillende stadmakers, Moon Audio Productions en het Nieuw Utrechts Toneel. De podcast kwam tot stand met steun van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Berlijnplein Coöperatie.

Meer afleveringen

Shownotes

Gepubliceerd op: 05/02/2024

Geschreven door: Aida klein Breteler