


In de podcast Algoritme van de Stad gaat RAUM met stadmakers in gesprek over verfrissende beleidsregels uit het buitenland die zorgen voor een beter stadsleven.
Het zijn beleidsregels die merendeels bepalen hoe een stad eruitziet en hoe we met elkaar samenleven. Welke regels zorgen voor een leefbare, gezonde en gezellige stad? En wat gebeurt er als we deze regel in Nederland toepassen? Elke aflevering onderzoekt Jesse Jop Jorg, programmamaker bij RAUM, met drie stadmakers een bestaande creatieve regel die van een stad een fijnere plek maakt.
Een bakkie troost (aflevering 1)
Over de Italiaanse espresso die je in elk café voor 1 euro kan bestellen, mits je aan de bar staat. Zo ontmoeten de vuilnisman, advocaat, beleidsmaker en bewoner elkaar.
Met in deze aflevering Jesse Jop Jorg en de stadmakers Dymphie Braun (Designing Cities for All, jury Dutch Design Week) en Bianca Ernst (Hof van Cartesius, Buurman Utrecht en Cistain).
Het geluid van de stad (aflevering 2)
Over hoe Parijs haar straten omtovert tot een podium voor talent door audities te organiseren voor straatartiesten. Zou deze regel ook Nederlandse steden levendiger maken?
Met in deze aflevering Jesse Jop Jorg en de stadmakers Friso Wiersum (programmamaker, European Cultural Foundation, lid van collectief Expodium) en Coco Olakunle (autodidact fotograaf).
Parkeerbeheer voor gezelligheid (aflevering 3)
Over hoe Wenen haar parkeerplekken uitleent aan wijkbewoners die er geen auto, maar gezelligheid parkeren.
Met in deze aflevering Jesse Jop Jorg en de stadmakers Arna Mackic (architect, Studio LA) en Jeroen Beekmans (oprichter Pop-Up City).
Aan deze podcast werken verder mee
Nynke van Spiegel (eindredactie/productie), Ivo Schot (muziek, geluid en techniek), Job Kuhlkamp/het NUT (dramaturgie), Kadija Kabba (regie), Babette Rijkhoff (regie), Marinka de Jongh (research en interviews), Samira Charroud (artwork).
De podcast Algoritme van de Stad wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de Berlijnplein Coöperatie.
Gepubliceerd op: 02/11/2023
Geschreven door: Aida klein Breteler