RAUM - place game - LR - 0019
artikel

Hoe de Pleinotheek is ontstaan samen met de buurt

Silent disco op het plein, een BBQ feest of een groot stoepkrijtkunstwerk... als alles kan, wat zou jij dan willen doen op het Berlijnplein? In de Pleinotheek, nieuw op ons plein, dromen we met omwonenden over wat een plein allemaal kan zijn.

Meer dan een blok beton

“Wat gebeurt er als buurtbewoners zelf beslissen hoe zij ons plein willen gebruiken?” Deze vraag kwam in november 2022 op bij Jesse Jop Jorg, programmamaker bij RAUM. In december dat jaar nodigden we buurtbewoners uit bij RAUM, wat missen zij op ons plein?

Wat wil de buurt?

Op een speelse manier gingen we met omwonenden in gesprek over hun wensen. Dit deden we onder leiding van Anne Kamp van onze pleingenoot Jonge Honden. Er kwamen veel ideeën naar boven: van koffie drinken en een praatje maken tot boeken met elkaar uitwisselen, sporten en spelen. In ieder geval moest het plein een plek worden om buren, makers en creatievelingen te ontmoeten.

Zelf de baas

We verzamelden alle eisen, ideeën en vragen en deelden dit met ontwerpbureau La Bolleur. Zij toverden alle wensen om tot een flexibele installatie van en voor de buurt: de Pleinotheek. Nu staat ie er! Heb jij ‘m al gespot? De Pleinotheek is een minibieb, buurt uitleen, expositieruimte en kiosk in een. Waarbij alle onderdelen kunnen veranderen en dus aangepast kunnen worden aan de behoefte van jou als gebruiker. 

Beslis jij mee?

Kom naar de kennismakingsavond op 22 november van 19.00 tot 21.00 uur of stuur een mailtje naar pleinotheek@raumutrecht.nl

De Pleinotheek is (mede) mogelijk gemaakt door de buren, het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Ondernemersfonds, de Buurtwerkkamer en La Bolleur.

Logo Fonds voor CultuurparticipatieLogo La BolleurLogo Buurtwerkkamer

Gepubliceerd op: 09/11/2023

Geschreven door: Aida klein Breteler